Тошко Йорданов: Когато мандатът дойде при нас, ще разберете какво ще направим

Тошко Йорданов: Когато мандатът дойде при нас, ще разберете какво ще направим

Тошко Йорданов: Когато мандатът дойде при нас, ще разберете какво ще направим

Работим по график. Когато мандатът дойде при нас, ще разберете какво ще направим. Това заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, след като ГЕРБ обявиха, че връщат на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство. От президентството обявиха, че това ще стане днес от 10:30 часа. 

Йорданов посочи още, че все още няма връчен мандат на "Има такъв народ". "Когато президентът, което е в неговите правомощия прецени, че трябва да връчи мандата, тогава може да ми задавате тези въпроси. Преди това е безсмислено", каза още той.

На въпрос дали "Има такъв народ" ще съставят правителство той отговори: "Всяко нещо по реда си". 

Припомняме, че след като президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, от коалицията обявиха, че разговори за подкрепа ще водят само с "Демократична България" и "Има такъв народ", защото били идеологически най-близки до тях, но и от двете места получиха отказ за консултации. От "Демократична България" твърдо заявиха, че проектоправителството на най-голямата парламентарна група не може да разчита на техните гласове. А от "Има такъв народ" заявиха, че няма да участват в преговори с партии от статуквото.

По Конституция мандатът се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая коалицията ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е партията "Има такъв народ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ