Тошко Йорданов: Не сме търсили подкрепа от ДПС за евентуален кабинет

Тошко Йорданов: Не сме търсили подкрепа от ДПС за евентуален кабинет

Тошко Йорданов: Не сме търсили подкрепа от ДПС за евентуален кабинет

Не сме търсили подкрепа от ДПС за евентуален кабинет. Това каза пред журналисти Тошко Йорданов след консултациите на „Има такъв народ“ с ДПС.

По думите му от ИТН няма да взимат съвети от никого за това кои да са хората, които евентуално биха били включени в кабинета.

„Ние просто изложихме вижданията, които имаме за програма, за приоритети и за краткосрочни и дългосрочни цели. След това представителите на ДПС направиха същото от името на тяхната политическа партия. Ние сме водили такъв диалог, ние не сме искали подкрепа от тях за евентуален кабинет, просто изложихме нашите приоритети.“, коментира той.

Според него сега всички партии, включително и ГЕРБ, биха казали, че са за съдебна реформа.

„Просто изложихме приоритетите си. Те казаха, че за тях персоните и личностите в евентуалния кабинет са важни. Ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никой. Няма да позволим на някой да ни казва кои да са хората. Тук бяхме пределно ясни“, добави той.

По думите му когато бъде представен кабинет, ако се стигне до там, от ДПС сами ще преценят дали им харесва, или не, дали ще гласуват, или не.

„Пак повтарям – подкрепа от тях не сме търсили. Нито те са ни предлагали хора, нито щяхме да ги приемем, дори да ни бяха предложили“, поясни Йорданов.

Преди него лидер на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред журналистите, че повечето от идеите на ИТН за техните приоритети съвпадат с тези на Движението за права и свободи, макар и да има и различия.

„От наша страна заявихме, че безусловна подкрепа няма. Посочихме едно неотменимо условие – възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията. За нас това означава народното събрание да заеме мястото си според конституцията на България и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а напротив, да функционира съгласно законите на страната в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда“, коментира той.

По думите му от ДПС са посочили, че за тях персоналният състав на правителството е от значение, но те нямат намерение да предлагат министри.

Това бяха последните консултации на ИТН с другите парламентарно представени формации. Първата бе с ПГ „Демократична България“ в петък, последваха консултации с ПГ „Изправи се БГ!Ние идваме!“ и „БСП за България“ в събота. От ИТН изпратиха покани за разговори до всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ