Търговската камара на САЩ атакува митата на Тръмп

Търговската камара на САЩ атакува митата на Тръмп

Търговската камара на САЩ, най-голямото бизнес обединение в страната и близък съюзник на Републиканската партия на президента Доналд Тръмп, започна днес кампания срещу политиката на митнически тарифи на държавния глава, предаде Ройтерс.

Подходът на Тръмп разтърси финансовите пазари, на фона на намеренията на някои от най-близките съюзници на Америка да обявят ответни мерки, и обтегна отношенията между Белия дом и камарата.

При новата кампания огромната лобистка група твърди в анализ, разглеждащ поотделно всеки щат, че Тръмп рискува да разпали търговска война, която ще удари по джоба американските потребители.

"Aдминистрацията рискува да подкопае икономическия напредък, за чието постигане работи толкова усилено", посочва президентът на камарата Том Донъхю.

Камарата, която има три милиона членове, в миналото работеше в тясно сътрудничество с републиканските президенти и през декември приветства Тръмп за намаляването на корпоративния данък. Засилващото се напрежение в търговията обаче отвори пропаст в отношенията на организацията с президента.

Тръмп обяви мита за милиарди срещу внос от Китай, Канада, Мексико и ЕС с твърдение, че това е необходимо за преодоляване на търговския дисбаланс.

Страните започнаха да въвеждат ответни мерки. В петък Канада отвърна на американските мита върху стоманата и алуминия, заричайки се да налага наказателни мерки върху американски стоки за 12,6 млрд. долара, докато Вашингтон не отстъпи.

Китай се очаква да въведе нови 25-процентови мита върху соята през юли. Мексико налага допълнителни мита върху вноса на свинско. ЕС се насочи към ответни мерки срещу американски стоки за 3,2 млрд. долара, включително бърбъна и мотоциклетите Харли-Дейвидсън (Harley-Davodson)

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ