Тръмп и Мей обсъдиха няколко теми в телефонен разговор

Тръмп и Мей обсъдиха няколко теми в телефонен разговор

Тръмп и Мей обсъдиха няколко теми в телефонен разговор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с британският премиер Тереза по темата за Северна Корея, след като по-рано американският държавен глава засипа с критики универсалното здравно осигуряване в Обединеното кралство, предаде The Hill.

От Белия дом не поясниха дали двамата са обсъждали коментарите на Тръмп за британското здравеопазване, но заявиха, че те са се обединили около мнението, че „всички отговорни страни трябва да увеличат натиска върху Северна Корея, докато тя не тръгне по пътя на денуклеаризация“.

Лидерите на двете страни са обсъдили и споразумение за обмен на данни по въпросите за сигурността, което би подпомогнало усилията за борбата с престъпността и тероризма в САЩ и Великобритания, допълниха от Белия дом.

Във вторник Тръмп заяви, че протестите в Лондон през уикенда са доказателство, че британската здравна система „е на път да фалира и не работи“. Президентът използва демонстрациите, които всъщност бяха срещу намаляването на финансирането за държавата Национална здравна служба(НЗС), като аргумент срещу предложението на демократите за универсалното здравно осигуряване.

„Демократите искат универсална система за здравно осигуряване, докато хиляди протестират във Великобритания, защото тяхната универсална система е на път да фалира и не работи. Те искат да увеличат данъците за една лоша и обща медицинска грижа. Не, благодаря!“, написа Тръмп в Twitter.

Тереза Мей защити британската НЗС, като според говорител на правителството , цитиран от Washington Post, тя е казала, че се гордее със здравната система на страната.

„НЗС може да има проблеми, но аз се гордея, че съм от страната, която е изобретила универсалното здравно осигуряване, при което всички могат да получат грижи, независимо от размера на техните банкови сметки.“, заяви  британският министър на здравеопазването Джереми Хънт.

Това не е първият сблъсък на Тръмп с правителството на Великобритания, след като миналата година Тереза Мей и други политици в страната осъдиха поста на американският президент в Twitter, в който той сподели три антимюсюлмански видеоклипа от британска крайнодясна група.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ