Тръмп: Меркел има невероятни лидерски качества

Тръмп: Меркел има невероятни лидерски качества

Американският президент Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за подхода й по време на домакинството на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Това стана на фона на сериозните разногласия на форума и съпроводените с насилие улични протести, предаде ДПА.

"Вие се справихте чудесно и свършихте невероятна работа", каза Тръмп пред Меркел. "Вашите лидерски качества са невероятни и много вдъхновяващи."

Реториката на Тръмп под лозунга "Америка на първо място" и решението му от миналия месец да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата подразниха германските политици.

Американският президент преди това бе изразил недоволствои от търговския дефицит на страната му с Германия, както и недостатъчните според него разходи на Берлин за военната сфера, съотнесено с германския БВП. На моменти отношенията му с Меркел изглеждаха напрегнати, особено имайки предвид съобщенията му в Туитър, в които остро критикуваше германската политика.

Тръмп заяви още, че демонстрациите на антиглобалистите, в които по думите му участват "немного хора", с нищо не са попречили на срещата на върха на Г-20, предаде ТАСС.

Същевременно президентът на Руската федерация Владимир Путин разговаря с турския президент Реджеп Ердоган и отбеляза, че в решаване на кризата в Сирия и в борбата с терористите в тази страна има сериозен напредък, в това число благодарение на усилията на турското ръководство, съобщи ТАСС.

На срещата със своя турски колега в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург руският лидер заяви, че в последно време е направено много за развитието на двустранните отношения и за решаването на редица проблеми, които са от интерес за двете страни.

Турският президент заяви, че съвместните усилия на Москва и Анкара са добър пример за народите от региона и за страните от цялата световна общност. Очакванията са действително много високи, каза Ердоган и изрази увереност, че срещата му с Путин в Хамбург има голямо значение. Лично от свое име и от името на своя народ искам да ви благодаря за онази роля, която вие изиграхте (за урегулирането в Сирия), заяви турският президент пред Путин.

По материали на БТА

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

OpenAI очаква загуба от около 5 млрд. долара тази година
Супермоделът Наоми Кембъл получи забрана да ръководи благотворителна организация, харчела парите за спа и цигари
Най-лесният начин за повишаване на емоционалната интелигентност
Израелската армия обяви, че е убила няколко командири на "Хизбула" в Южен Ливан
ЕС планира да гласува на 4 октомври митата за вносните електрически превозни средства от Китай
САЩ разследват покупката на около 200 радиостанции от милиардера Джордж Сорос
Времето: Слънчева и топла събота, на места до 34 градуса
Външното министерство призова българите да напуснат Ливан незабавно