Тръмп: НАТО е остаряла. И други може да последват Brexit

Тръмп: НАТО е остаряла. И други може да последват Brexit

НАТО е остаряла, заяви избраният американски резидент Доналд Тръм  в интервю за британския „Таймс“ и германския „Билд“, разпространено снощи в САЩ.

"Отдавна казах, че НАТО има проблеми. На първо място, че организацията е остаряла, защото е създадена преди много години. Второ, страните (членки) не плащат, колкото трябва“, коментира имотният предприемач. Той поясни, че малко страни-членки достигат нивото от 2% от техния БВП за военни разходи, каквато е целта, поставена от алианса през 2014 г.

Ние трябва да защитаваме тези страни, но много от тях не плащат, колкото дължат, и това е несправедливо към САЩ, заяви Тръмп. По думите му само 5 държави си плащат сметката в НАТО: „Пет не е много“, разкритикува той. 

Според него НАТО е остаряла, защото не се занимава с тероризма. Въпреки това, НАТО остава много важна за мен, подчертава избраният президент на САЩ.

По време на кампанията си Тръмп заяви, че ще премисли два пъти, преди да помогне на страна от НАТО, ако САЩ не бъдат „разумно обезщетени“ за подкрепата си. Коментарът му бе за принципа на солидарност в алианса и по-конкретно за страните от Източна Европа, в близост до Русия, в случай на агресия.  

Тръмп коментира и, че германската канцлерка Ангела Меркел е направила „катастрофална грешка“, отваряйки границите на Германия за бежанци.

Той предрече успех на Brexit и обяви, че иска да подпише в кратки срокове търговско споразумение с Великобритания. 

Ще работим здраво, за да сключим такова споразумение бързо и по правилата. Ще е добре за двете страни, отбеляза Тръмп. Думите му противоречат на заявеното от сегашния президент Барак Обама, че Великобритания ще трябва да се нареди на края на опашката на чакащите за търговски споразумения със САЩ, ако напусне ЕС.

Следващият президент нарече Брекзит  "голямо нещо"  и прогнозира, че и други страни ще напуснат ЕС, следвайки примера на Лондон - причината ще е кризата с мигрантите. 

"Това беше последната сламка, която пречупи гърба на камилата ... смятам, че други ще напуснат", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ