Тръмп назначава опитен републиканец за шеф на администрацията

Тръмп назначава опитен републиканец за шеф на администрацията

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви за началник на бъдещия си кабинет в Белия дом председателя на Националния комитет на Републиканската партия Рейнс Прибъс, съобщават информационните агенции. Националният комитет е най-високата инстанция в Републиканската партия и назначаването на Прибъс е нехарактерна за Тръмп конвенционална стъпка. Тя се приема като опит за сближаване с републиканските политици, много от които не приемаха номинацията на Тръмп.

44-годишният Прибъс е опитен апаратчик, председател на партията в родния си щат Уисконсин, преди да я оглави на национално ниво през 2011 г. Смята се за близък до говорителя на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън.

Това назначението се добавя към нарасналото влияние на вицепрезидента Майк Пенс, който в петък оглави екипа, натоварен да подготви влизането във властта. Преди да стане губернатор на Индиана през 2012 г., Пенс бе конгресмен в продължение на 10 години.

Коментаторите отбелязват обаче, че е рано за прогнози за поведението на Тръмп като президент. Преди да посочи Прибъс, милиардерът анонсира името на Стивън Банън, бивш шеф на консервативния сайт Breitbart News, продуцент в Холивуд и бивш изпълнителен директор на банка "Голдман сакс“. В крайна сметка той не беше назначен на ключовия пост, но все пак ще влезе в Белия дом като стратегически съветник. Макар функциите му още да не са уточнени, назначението му все пак е победа за радикалните идеи, лансирани по време на кампанията на Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ