Тръмп обеща да отмени закона за разделяне на църквата от политиката

Тръмп обеща да отмени закона за разделяне на църквата от политиката

Тръмп обеща да отмени закона за разделяне на църквата от политиката

Доналд Тръмп има намерение да отмени закон от 1954 г., който забранява на църквата да се занимава с политика, съобщава Ройтерс. Това се смята за жест към християните евангелисти, които го подкрепиха на президентските избори в САЩ.

В реч пред политици, религиозни лидери и чуждестранни гости, сред които йорданския крал Абдула, Тръмп критикува закона, който отделя религията от политиката, въведен от президента Линдън Джонсън през 1954 г.

Законът забранява на освободените от данъци организации (църквите и други религиозни организации, благотворителните организации и образователните институции) да участват пряко или косвено в кампании на партийни кандидати.

„Ще се отърва от поправката „Джонсън“, ще я премахна напълно и ще позволя на представителите на религията да говорят свободно, без страх от репресии", заяви Тръмп.

Консервативните християни в САЩ отдавна се борят срещу поправката „Джонсън“ и твърдят, че тя противоречи на Първата поправка в американската конституция за свободата на изразяване и религиозната свобода.

Множество организации заявиха, че са разтревожени от намерението на Тръмп и религиозните му привърженици да превърнат храмовете в места за политически действия. Много места за молитва ще се започнат да подкрепят политически кандидати в замяна на финансови помощи и други услуги и това ще е бедствие и за църквите, и за политиката, смятат критиците.   

Междувременно около две седмици след влизането на Тръмп в Белия дом 40% от избирателите вече се изказват за импийчмънт на новия президент. Данните са от анкетата на организацията Public Policy Polling (PPP), отбелязва Би Би Си. Преди седмица искащите отстраняването му бяха 35%.

48% го подкрепят, 12% нямат мнение. Обикновено наскоро избраният президент е в пика на популярността си и преживява „меден месец“ на поста си. Но Тръмп отново прави история, тъй като внушителна част от избирателите вече искат импийчмънта му и връщането на Барак Обама, коментира шефът на РРР Дийн Дебнъм.

Около 52% от избирателите казват, че предпочитат за президент Обама, 43% искат Тръмп.

Мненията вече са разделени и за антиимигрантския указ на новия политик: 47% го подкрепят, 49% са против него. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ