Тръмп подхрани слуховете за смяна на Рекс Тилърсън

Тръмп подхрани слуховете за смяна на Рекс Тилърсън

Тръмп подхрани слуховете за смяна на Рекс Тилърсън

Шефът на американската дипломация Рекс Тилърсън може да бъде сменен през идните седмици.

Според „Ню Йорк таймс“ директорът на ЦРУ Майк Помпео може да замени досегашния държавен секретар Тилърсън.  

Президентът Доналд Тръмп нито потвърди, нито отрече публикациите, появили се в пика на напрежението между САЩ и Северна Корея след изстрелването на новата балистична ракета тази седмица.

„Тук е. Рекс е тук“, беше единственият коментар на Тръмп, който подхрани съмненията за намеренията му, отбелязва Франс прес.

Отношенията между Тръмп и Тилърсън са трудни и периодично се появяват спекулации за смяната на държавния секретар. На този етап няма такова съобщение, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс. По думите й бившият силен човек в ExxonMobil е съсредоточен върху приключването на първата „невероятно успешна година“, както и цялото правителство на Тръмп.

Държавният секретар ръководи около 70 000 дипломати, длъжностни лица и служители в над 250 посолства и консулства на САЩ по света.

„Тилърсън обича работата си. Той има няколко срещи през следващата седмица с министри от ЕС в Брюксел, Виена и Париж“, заяви говорителката му Хедър Нойър.

В началото на октомври Тръмп публично скастри държавния си секретар, който разкри, че има канали за комуникация, които могат да се използват за проучване намеренията на Северна Корея. „Той си губи времето с преговори“, избухна президентът. Няколко дни по-късно тв NBC News съобщи, Тилърсън е нарекъл Тръмп „дебил“ в края на заседание на Пентагона.

Ако Майк Помпео оглави Държавния департамент, сенаторът от Арканзас Том Котън, приближен на Тръмп, може да оглави ЦРУ.

Бившият американски преговарящ за Близкия Изток Арън Дейвид Милър отбелязва, че и следващият шеф на дипломацията ще падне в същата клопка, принуден да работи с президент, „Който не уважава нито дипломацията, нито Държавния департамент, нито създаването на политики“.

Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт разкритикува в статия за „Вашингтон пост“ „щетите“, нанесени върху американската дипломация от екипа на Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ