Тръмп поиска НАСА да стъпи пак на Луната

Тръмп поиска НАСА да стъпи пак на Луната

Тръмп поиска НАСА да стъпи пак на Луната

Доналд Тръмп иска да изпрати отново американци на Луната, а после евентуално и на мисия на Марс. Вчера той подписа директивата „Space Policy Directive 1“, с която нарежда на НАСА да се съсредоточи върху пилотирани мисии към далечния Космос, съобщи Белият дом. Тръмп обаче не споменава нищо за финансирането на поисканите от него космически полети, отбелязва АФП.
„Този път не става дума за това само да забием нашето знаме и да оставим нашите отпечатъци. Ще създадем база за бъдеща мисия до Марс и може би един ден към други по-далечни светове", каза президентът.

Решението му променя политиката на администрацията на Обама, която бе насочила усилията си към Марс заедно с мисии до астероиди.

Сега усилията се фокусират върху превръщането на Луната в модерна база и по-далечната цел за проучване на Марс, каза в началото на октомври вицепрезидентът Майк Пенс.

Тръмп избра символично 11 декември, за да подпише директивата – на тази дата през 1972 г. Аполо 17 каца на Луната и оттогава, 45 години по-късно, никой не е стъпвал на повърхността й.

Целта на документа е Америка да стане основен играч в космическата индустрия, до добие нови знания за космоса и да даде свой принос в развитието на една невероятна технология, отбелязва съобщението на Белия дом.

Според експертите Тръмп, както и много от привържениците му, скептици към климатичните промени, смята, че НАСА харчи твърде много, за да наблюдава и проучва Земята и особено климата й. Новите нареждания на президента целят да префокусират работата на агенцията.

Въпреки вчерашния акт, досега Тръмп не е дал да се разбере, че смята НАСА за приоритет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ