Тръмп пуска религията в политиката

Тръмп пуска религията в политиката

Американският президент Доналд Тръмп ще публикува днес указ, с който улеснява участието на религиозни общности в политическия живот, съобщи висш представител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

Документът цели да заобиколи данъчната разпоредба, известна като „поправката Джонсън“ (по името на бившия президент Линдън Джонсън (1963-1969), и да „защити и насърчи енергично религиозната свобода“.

Поправката Джонсън, приета през 1954 г., освобождава от данъци сдруженията с нестопанска цел включително религиозните, при условие, че не участват в политически кампании.

Документът ще позволи освен това на собствениците на предприятия да отказват да финансират осигуряването на контрацептиви за служителите си. Администрацията на президента Обама беше предвидила в закона за здравното застраховане, че всички търговски компании трябва да осигуряват такива предпазни средства. Върховният съд обаче заяви през 2014 г., че религиозната свобода се отнася и за компаниите. Искът бе отправен от няколко фирми, които отказаха да спазят закона на Обама по отношение на 2 хапчета и два вида спирали, защото според тях това било равно на аборт.

Днес Тръмп ще се срещне с различни представители на религиозните общности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ