Тръмп се оплака, че съдът му пречи

Тръмп се оплака, че съдът му пречи

Тръмп се оплака, че съдът му пречи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува решението на съда, който спря антиимиграционния му указ, и заяви, че заради това страната е изложена на опасност, предава Би Би Си.

"Просто не мога да повярвам, че съдията подлага нашата страна на такава опасност. Ако се случи нещо, обвинявайте него и съдебната система.  Хората се движат свободно. Лошо“,  e написал Тръмп в Twitter.

Вчера апелативният съд отхвърли искането на администрацията на Тръмп да възстанови незабавно действието на имиграционния указ, който забранява на гражданите на 7 страни, предимно мюсюлмански, да влизат в САЩ.

Това значи, че забраната се отменя поне до края на разглеждането на делото по жалбата, подадена от министерството на правосъдието.

Решението за спиране на указа бе прието от федералния съд в Сиатъл на 4 февруари. Съдът обяви, че спира действието на указа, докато не бъде разгледан искът за отмяната му, подаден от прокуратурата на щата Вашингтон. Според нея документът е противоконституционен.

Министерството на правосъдието настоява, че щатските власти не могат да оспорват президентските разпореждания и да поставят под съмнение неговите решения, свързани с националната сигурност.

Веднага след решението на съда в Сиатъл американските власти започнаха да възстановяват визите, анулирани заради указа. От деня на подписването му – 27 януари, са анулирани около 100 хил. визи.

Белият дом заяви, че смята указа за правомерен, целесъобразен и защитаващ гражданите на страната. Той предизвика мащабни протести в САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови
На днешната дата, 2 юни. Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Времето: Температурите скачат до 34 градуса. Жълт код за обилни валежи в 13 области
Зеленски заяви, че 106 страни и организации ще присъстват на срещата на върха в Швейцария
Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната
Коритарова: 600-метровият участък от „Струма” ще се построи до лятото
"Съжалявам, но..." - това не работи!
Интелифонът: новата стъпка в еволюцията на умните телефони