Тръмп спира временно имиграцията към САЩ

Тръмп спира временно имиграцията към САЩ

Американският президент Доналд Тръмп ще подпише указ, с който временно ще прекрати цялата имиграция в САЩ, съобщи Ройтерс. Целта на мярката е да предпази работните места в САЩ на фона на епидемията от коронавирус в страната.

На практика с този си ход на Тръмп постига една от дългосрочните си цели за ограничаване на имиграцията, използвайки здравната и икономическата криза, посочва агенцията.

Решението бързо предизвика недоволство сред демократите.

„На фона на атаката от Невидимия враг, както и необходимостта да защитим работните места на нашите ВЕЛИКИ американски граждани, ще подпиша указ за временно спиране на имиграцията в САЩ“, напиша Тръмп в Twitter.

Белият дом отказа да предостави детайли относно мотивите, графика и правното основани на на решението

предложи допълнителни подробности относно мотивите на решението, неговия график или правното основание.

Една от причините Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. е именно обещанието му да намали имиграцията като построи стена на границата с Мексико.

„Ако спрем имиграцията, създаваме кратер във вече отслабената ни икономика“, заяви в Twitter бившият кандидат за президент от демократите Джулиан Кастро.

Това се случва в момент, когато по данни на Ройтерс броят на починалите от коронавирус в САЩ надхвърли 42 000 души. Инфектираните са над 774 000.

Американската икономика е парализирана от епидемията, като през последните 4 седмици над 22 млн. души в страната подадоха заявления за помощ при безработица.

„Има логика в това да предпазим възможностите за нашата работна ръка, докато продължава пандемията“, коментира Томас Хоман, бивш директор по имиграцията и митниците в САЩ.

„Тук основна роля не играе имиграцията. Става въпрос за пандемията и за предпазването на страната ни и защитаването на възможностите за безработни американци“, добавя той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ