Тръмп уволнил прокурор, отказал да говори с него

Тръмп уволнил прокурор, отказал да говори с него

Тръмп уволнил прокурор, отказал да говори с него

Бившият прокурор на Манхатън Прийт Бхарара заяви, че е бил уволнен от Доналд Тръмп след отказа да отговаря на телефонните обаждания на президента.

Бхарара разкрива за пръв път подробностите за уволнението си на 11 март. Пред Ей Би Си той казва, че след победата на президентските избори Тръмп му се обадил лично няколко пъти.

Прокурорът отбелязва, че тези позвънявания били необичайни, тъй като бившият президент Барак Обама никога не му се е обаждал лично.

Манхатънският прокурор съобщил за действията на Тръмп на главния прокурор и добавил, че изглежда Тръмп се опитва да установи някакви отношения.

На третото позвъняване на Тръмп, два дни след встъпването му в длъжност Бхарара не отговорил, нито върнал обаждането. Буквално след ден той и още 45 служители били помолени да подадат оставка.

Всеки прокурор може да се окаже въвлечен в разследване на бизнес-интересите на президента и съратниците му, затова подобни разговори са неприемливи, подчертава Бхарара.

Според него между прокурорите и президента трябва да има „някаква дистанция“.

Бхарара присъства на изслушването в Конгреса на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, с когото поддържа приятелски отношения. Бившият прокурор заяви, че след разказа на Коми за контактите му с Тръмп добил усещането за „дежа вю“.

На изслушването Коми потвърди, че Тръмп е искал от него преданост и посочи за причина за уволнението си разследването на руските връзки на екипа на президента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ