„Тръмп в целия си тръмпизъм“ срещу медиите

„Тръмп в целия си тръмпизъм“ срещу медиите

„Тръмп в целия си тръмпизъм“ срещу медиите

Доналд Тръмп свика първата си самостоятелна пресконференция, на която влезе в пореден остър сблъсък с медиите.

В началото представи новия си кандидат за министър на труда след принудителното оттегляне на собственика на вериги за бързо хранене Андрю Пъздър. Втората номинация за поста е на Алекзандър Акоста, но той не присъства в залата.

Вместо това Тръмп заяви отново на пресата, че е „нечестна“ и че „много журналисти в страната му няма да ви кажат истината“, преди да обобщи: „Нивото на нечестност (на медиите) е извън контрол“, предава Франс прес.

Основна мишена на милиардера-президент за пореден път беше Си Ен Ен.

Можем да забравим, че традиционно Белият дом общува с журналистите сдържано и дисциплинирано. Вместо това пред нас застана Тръмп в целия си тръмпизъм, отбелязва коментаторът на Би Би Си във Вашингтон Антъни Зуркър и сравнява пресконференция в мач по ръгби без правила.

На многократните въпроси за бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин, който бе принуден да подаде оставка заради нерегламентирани частни контакти с руския посланик във Вашингтон, Тръмп отговори с обвинения към „безсъвестните“ журналисти, които  трябва „да се срамуват за неверните си репортажи, основани на незаконно изтичане на информация“.  Този път гневът му бе срещу „Ню Йорк таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“, понеже не се свързали с него лично, преди да публикуват статиите за Флин и руските му връзки.

Тръмп отхвърли информациите за контакти на неговия екип в руското разузнаване през последната година. „Това са фалшиви информации. (…) Можете да говорите каквото си искате за Русия, това са фалшиви информации, изфабрикувани заради поражението на демократите и пресата играе играта“, коментира президентът.

Тръмп има навика да прави изявления, които меко казано, често имат малко общо с реалността – честно подобни изявления са съпътствани с думите "Аз съм чувал", "Хората казват," или "Аз мисля", отбелязва Би Би Си. Точно в този дух тръгна вчерашната му пресконференция, когато заговори за размерите на победата си в избирателната колегия.

Той заяви, че след избора на Роналд Рейгън не е имало толкова мащабна победа, но веднага бе опроверган от журналист от Ен Би Си, който припомни, че Бил Клинтън, Обама и Джордж Буш-старши са имали по-висок резултат.

„Защо американците да ви вярват, когато им казвате, че им предлагат фалшива информация и заедно с това разпространявате информация, която не съответства на истината“, атакува Тръмп и после добави, че на него му „дали“ тези данни и „някъде я видял“.

След критики към Си Ен Ен и Би Би Си и въпрос на журналист от еврейски произход за антисемитизма, на когото Тръмп каза да замълчи, президентът най-накрая получи правилен въпрос: „Можете ли да изброите всичко, което Мелания прави за благото на страната?“.

„Ето това е приятен въпрос“, отвърна Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ