Тръмп взема финансова акула за икономически съветник

Тръмп взема финансова акула за икономически съветник

Въпреки че многократно атакува Уол стрийт по време на кампанията си, Доналд Тръмп взема в екипа си още един финансов магнат – милиардера Карл Айкан. Той става негов специален икономически съветник, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Тръмп ще разчита на Айкан в търсенето на начини „да се отърве от рестриктивната регулация на трудовия пазар, която пречи на икономическия растеж“, обяви преходният екип на милиардера.

„Карл е до мен от самото начало и е един от най-големите бизнесмени в света. Неговата помощ ще е безценна срещу задушаващите разпоредби“, отбеляза Тръмп.  Миналия февруари Айкан купи Trump Entertainment Resorts.

80-годишният Айкан е сред най-спорните фигури на Уол стрийт. Той известен с натиска, който оказва  върху компаниите, в които има дялове, като AIG, Herbalife, Apple, Netflix и др., да увеличават възвращаемостта за акционерите.  Състоянието му се оценява на 16,5 млрд. долара.

„Време е да се освободим от прекомерната регулация и нашите предприемачи да правят това, което правят най-добре: да създават работни места и да подпомагат общностите“, заяви Айкан. Според него регулацията, наложена от Обама, е струвала 1 трилион долара и 750 млрд. часа бумащина.

Номинацията на милиардера Айкан, който по-рано бе спряган за финансов министър или за главен преговарящ за търговските  споразумения с Китай и Япония, предизвика  тревожни реакции в САЩ. Известен адвокат по търговско право определи хода като „да поканиш лисица да пази кокошарника“.

Тръмп атакуваше Хилари Клинтън като кандидат на Уол Стрийт, но след избирането си се обгражда с все повече фигури от финансовия свят, коментират американски медии.

Айкан ще се занимава с регулациите, като в същото време контролира и притежава акции в компании, които могат да се облагодетелстват от тези промени, заяви говорителят на националния комитет на демократите Ерик Уокър пред USA Today. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ