Тръмп взема финансова акула за икономически съветник

Тръмп взема финансова акула за икономически съветник

Тръмп взема финансова акула за икономически съветник

Въпреки че многократно атакува Уол стрийт по време на кампанията си, Доналд Тръмп взема в екипа си още един финансов магнат – милиардера Карл Айкан. Той става негов специален икономически съветник, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Тръмп ще разчита на Айкан в търсенето на начини „да се отърве от рестриктивната регулация на трудовия пазар, която пречи на икономическия растеж“, обяви преходният екип на милиардера.

„Карл е до мен от самото начало и е един от най-големите бизнесмени в света. Неговата помощ ще е безценна срещу задушаващите разпоредби“, отбеляза Тръмп.  Миналия февруари Айкан купи Trump Entertainment Resorts.

80-годишният Айкан е сред най-спорните фигури на Уол стрийт. Той известен с натиска, който оказва  върху компаниите, в които има дялове, като AIG, Herbalife, Apple, Netflix и др., да увеличават възвращаемостта за акционерите.  Състоянието му се оценява на 16,5 млрд. долара.

„Време е да се освободим от прекомерната регулация и нашите предприемачи да правят това, което правят най-добре: да създават работни места и да подпомагат общностите“, заяви Айкан. Според него регулацията, наложена от Обама, е струвала 1 трилион долара и 750 млрд. часа бумащина.

Номинацията на милиардера Айкан, който по-рано бе спряган за финансов министър или за главен преговарящ за търговските  споразумения с Китай и Япония, предизвика  тревожни реакции в САЩ. Известен адвокат по търговско право определи хода като „да поканиш лисица да пази кокошарника“.

Тръмп атакуваше Хилари Клинтън като кандидат на Уол Стрийт, но след избирането си се обгражда с все повече фигури от финансовия свят, коментират американски медии.

Айкан ще се занимава с регулациите, като в същото време контролира и притежава акции в компании, които могат да се облагодетелстват от тези промени, заяви говорителят на националния комитет на демократите Ерик Уокър пред USA Today. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги