Тръмп за изслушванията срещу него: Чувам, че са шега. Не гледах и една минута

Тръмп за изслушванията срещу него: Чувам, че са шега. Не гледах и една минута

Тръмп за изслушванията срещу него: Чувам, че са шега. Не гледах и една минута

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не е гледал и една минута от първите публични изслушвания по разследването за импийчмънт срещу него, предаде Асошиейтед прес.

"Чувам, че е шега. Не гледах и една минута", каза Тръмп на съвместната си пресконференция в Белия дом с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът на САЩ увери, че е бил "прекалено зает" с държавни дела, защото (е бил на среща) с турския си колега.

"Това е фалшификация и тя не бива да бъде допусната", допълни той, визирайки разследването за импийчмънт.

Тръмп се опита да покаже, че е "над нещата", но в същото време многократно изрази недоволство от разследването за импийчмънт срещу него. До късния следобед вчера той публикува или препостна над 30 оплаквания и не пропусна да нападне демократа Адам Шиф, председател на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, който е основен политически съперник на президента в Конгреса, отбелязва АП.

Тръмп отхвърли твърденията на американския шарже д'афер в Украйна Уилям Тейлър, че е попитал постоянния представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд за разследвания в Украйна.

През първия ден от публичните изслушвания по разследването за импийчмънт срещу президента вчера Тейлър каза, че един от неговите подчинен е чул държавният глава да разговаря по телефона със Сандланд на 26 юли. Тръмп попитал за "разследванията".

Ден по-рано президентът на САЩ провел телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Тръмп отрече да е разговарял със Сандланд за разследване срещу Джо Байдън, потенциалния си съперник от демократите на президентските избори в Съединените щати догодина. "Не знам нищо за това. За първи път чувам за това", каза той.

Разследването за импийчмънт започна, след като разобличител, чиято самоличност е пазена в тайна, се оплакал от телефонния разговор между американския президент и украинския му колега на 25 юли. Според него Тръмп е оказал натиск върху Зеленски Украйна да разследва Хънтър Байдън, син на Джо Байдън.

За разобличителя се знае, че е служител на ЦРУ, зачислен в Белия дом.

Тръмп отново каза, че иска да знае кой е въпросният човек. Жалбата на разобличителя е "много различна" от фактите около телефонния ми разговор със Зеленски, отбеляза той.

Президентът на САЩ обяви, че може да публикува днес стенограмата на първия си телефонен разговор със своя украинския колега, проведен през април.

Същевременно с това Тръмп заяви, че срещата му с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган е била "чудесна и много продуктивна", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Голям фен съм на (турския) президент", увери Тръмп, цитиран от Франс прес, в началото на съвместната си пресконференция с Ердоган.

"Турция, както всички знаят, е важен съюзник в НАТО", подчерта президентът на САЩ.

Тръмп определи купуването от Турция на руски системи за противоракетна отбрана С-400 като "сериозно предизвикателство". В същото време той изрази увереност, че проблемът може да бъде решен, съобщи Асошиейтед прес.

С Ердоган сме "много добри приятели", увери Тръмп, но в същото време призна, че на срещата двамата не са успели да решат проблем, който обтегна сериозно отношенията между страните, съюзници от НАТО.

Решението на Турция да купи руските С-400 е толкова сериозна заплаха за сигурността на НАТО, че САЩ преустановиха нейното участие в многонационално програма за изтребителите Ф-35. Анкара е критикувана още в американския Конгрес заради офанзивата си в Северна Сирия, както и заради репресиите срещу политически опозиционери, журналисти и други, отбелязва АП.

Тръмп приветства, по думите му, продължаващото спазване на споразумението за прекратяване на огъня в Североизточна Сирия, сключено в средата на миналия месец.

По-рано днес доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) обвиниха Турция, че извършва атаки в нарушение на примирието, съобщи ДПА.

Командващият СДС Мазлум Абди обвини турската армия, че на фона на срещата Ердоган-Тръмп е нападнала населения преобладаващо с християни сирийски град Тал Тамр. Турция окупира 1100 квадратни километра сирийска територия след влизането в сила на споразумението, каза Абди.

Ердоган допусна, че в срок от шест месеца до две години Турция може да върне около 1 милион бежанци, които сега се намират на нейна територия, в северна зона в Северна Сирия, предаде АП.

Агенцията отбелязва, че турското правителство се надява да пресели около 2 милиона от 3,6-те милиона сирийски бежанци, които страната прие.

Турският президент изрази надежда да бъдат привлечени международни донори, които да помогнат.

Тръмп каза, цитиран от Ройтерс, че Европа трябва да плати голяма част от цената за грижите за сирийските бежанци.

Ердоган изрази увереност, че Турция и САЩ може заедно да победят групировката "Ислямска държава" (ИД).

Според критици обаче започналата на 9 октомври турска офанзива в Северна Сирия срещу СДС, които изнесоха тежестта на борбата срещу ИД, ще затрудни борбата срещу радикалната групировката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ