Тръмп за първи път допусна, че може да не е спечелил изборите

Тръмп за първи път допусна, че може да не е спечелил изборите

Тръмп за първи път допусна, че може да не е спечелил изборите

Президентът Доналд Тръмп за първи път след деня на изборите допусна, че не е спечелил вота, но не стигна дотам да признае победата на демократа Джо Байдън, пише Блумбърг.

Докато коментираше новините за развитието на ваксина срещу коронавируса от розовата градина на Белия дом, Тръмп обеща да „не затваря отново страната“ , като добави, че някой друг президент може да го направи.

„Тази администрация няма да въведе локдаун. Надяваме се, че, каквото и да се случи в бъдеще – кой знае коя администрация ще бъде, предполагам, че времето ще покаже - но мога да ви кажа, че тази администрация няма да въведе подобни мерки“, коментира Тръмп.

Това е първият публичен коментар на настоящия президент от 5 ноември насам. След като водещите американски медии обявиха Джо Байдън за победител на изборите миналия уикенд, Тръмп избягва публичните изяви,  като републиканецът се ограничи с публикуването на твърдения в Twitter, че вотът е бил белязан от изборни измами, без да дава доказателства за това.

Нежеланието на Тръмп да признае поражение предизвика нова вълна от критики по посока на неговата администрация на фона на нарастващият брой на заразените с коронавирус в страната. По данни, събрани от Блумбърг, до момента в САЩ са регистрирани над 10,6 млн. случаи на заразени с COVID-19, от които 243 хил. са завършили с фатален край. Липсата на това признание се отразява на административния преход, като съветниците на Байдън все още не могат да осъществят официален контакт с правителствените здравни експерти и да започнат да планират нови мерки срещу заразата.

Днес редица водещи американски медии, сред които Си Ен Ен и Ен Би Си, съобщиха, че Байдън получава подкрепата на 306 членове на Избирателната колегия, която ще избере официално новия президент. Тръмп, от своя страна, печели 232 електорални гласа. Този резултат предвижда победа на Байдън в щата Джорджия и на Тръмп в Северна Каролина.

В момента в Джорджия тече повторно ръчно преброяване на бюлетините, като Байдън има преднина от около 14 хил. гласа пред републиканеца.

Резултатът от 306 на 232 електорални гласа е същият, с който Тръмп победи Хилъри Клинтън на изборите през 2016 г. Тогава републиканецът определи вота като „съкрушителен“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ