Тръмп задълбочава критиките към шефа на Фед

Тръмп задълбочава критиките към шефа на Фед

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови острите си критики към паричната политика на американската централна банка и нейния президент, упреквайки го, че е доволен, когато увеличава лихвите, заплашвайки икономически растеж

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" Тръмп призна независимостта, на която Фед се радва от дълго време, при определянето на паричната и лихвена политика, като същевременно уточни, че умишлено изпраща директно послание към Джером Пауъл, че желае по-ниски лихвени ставки.

"Всеки път, когато направим нещо добро, той увеличава лихвите", изтъква държавният глава, който лично номинира Джероум Пауел начело на Управлението за федерален резерв (УФР).

"Сякаш е доволен да увеличава лихвите", посочва Тръмп, като припомня, че по времето на неговия предшественик Барак Обама лихвите са били нулеви.

От края на 2015 година, след близо десет години парична политика с почти нулеви лихви с цел да се подкрепи слабият икономически подем, УФР постепенно започна да увеличава овърнайт лихвите, които сега се движат между 2 и 2,25 на сто.

За да избегне възобновяване на инфлацията и прегряване на свръхстимулираната от данъчните намаления на Тръмп икономика, комитетът по паричната политика на УФР предвижда да увеличи лихвите още веднъж тази година с четвърт процентен пункт и най-вероятно още три пъти догодина.

Попитан за това, кое счита за най-големи рискове за икономиката, Тръмп даде един-единствен отговор: Федералният резерв. "За мен Федералният резерв е най-големият риск, защото мисля, че лихвените проценти нарастват прекалено бързо", заяви президентът. Според него по-високите лихвени проценти увеличават дълга и биха попречили на икономическия растеж. Той каза, че предпочита да се спестява от по-ниски лихвени проценти, за да се изплаща държавният дълг. "Но как го правиш, когато Пауъл продължава да увеличава лихвите?".

Икономическият растеж на САЩ достигна 4,2 на сто на годишна основа през второто тримесечие - най-високият темп от четири години. В петък правителството ще публикува първата си оценка за растежа през третото тримесечие, който се очаква да бъде около 3,3 на сто според анализатори.

Запитан дали съжалява, че е избрал Джероум Пауел да замени Джанет Йелън начело на Фед, Тръмп отговаря: "много е рано да се каже, може би".

А на въпроса дали може да отстрани Пауел той посочва: "Не знам. Казвам само, че не съм доволен от Фед, защото Обама имаше нулеви лихви".

Не е ясно дали е възможно президент на САЩ да уволни президент на централната банка. Законът предвижда възможност за отстраняване на управител на централната банка, ако има "причина".

Тази клауза се отнася за управителите, назначавани за 14 години, докато президентът на Фед е с мандат от 4 години, като в същото време има 14-годишен мандат като управител.

"Всеки път, когато ние правим нещо велико, той повишава лихвите", заяви Доналд Тръмп, добавяйки, че Пауъл "почти изглежда, че е щастлив, повишавайки лихвените проценти".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ