Трюдо: Ще продължа да настоявам пред Саудитска Арабия за спазване на човешките права

Трюдо: Ще продължа да настоявам пред Саудитска Арабия за спазване на човешките права

Трюдо: Ще продължа да настоявам пред Саудитска Арабия за спазване на човешките права

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че ще продължи да настоява пред Саудитска Арабия да спазва правата на човека въпреки ескалиращата дипломатическа криза, предаде Ройтерс.

Канадците очакват от нашето правителство да говори твърдо, ясно и в рамките на добрия тон за необходимостта от спазване на човешките права, в страната и по света, и ние ще продължим да го правим, заяви Трюдо, запитан от журналисти смята ли да се извини на Рияд, отбелязва Франс прес

Това е първата реакция на премиера, след като в понеделник саудитските власти съобщиха, че гонят канадския посланик в Рияд заради "намеса във вътрешните работи" на страната, предаде БТА.

 Саудитска Арабия замрази отношенията и забрани сключването на нови търговски сделки с Канада, след като канадският външен министър Кристия Фрийланд призова за освобождаване от затвора на саудитски защитници на човешките и граждански права.

Трюдо каза, че Фрийланд е имала продължителен разговор със саудитския си колега във вторник, но не съобщи подробности.

Дипломатическите разговори продължават, но както каза и министър Фрийланд, Канада винаги ще изразява силно и ясно позицията си за човешките права. Не искаме лоши отношения със Саудитска Арабия, но ще продължим да обръщаме внимание на проблемите, когато и където ги има, в Саудитска Арабия и навсякъде другаде, отбелязва премиерът.

Вчера саудитският външен министър Адел Ал Джубейр изключи каквито и да било разговори за посредничество. На пресконференция в Рияд той заяви, че е "направена грешка и тя трябва да бъде поправена".

Русия изрази подкрепа за Саудитска Арабия при конфронтацията й с Канада. Москва заяви, че е недопустимо Канада да поучава Рияд за човешките права.

На този фон саудитският енергиен министър Халид бин Абдул Азиз ал Фалих каза, че доставките на саудитски петрол няма да бъдат засегнати от спора между двете страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ