Турция е на две стъпки от президентския режим

Турция е на две стъпки от президентския режим

Турция е на две стъпки от президентския режим

Турският парламент одобри проекта за промени в Конституцията, с които страната ще премине от парламентарно към президентско управление.

На заседанието, продължило почти до сутринта, 339 депутати подкрепиха промените 142-ма гласуваха против тях, съобщава Би Би Си.

Според текстовете президентът става върховен главнокомандващ с право да назначава висшите военни, премахва се постът премиер, а президентът получава правото да съставя правителството. Той ще може да разпуска освен това парламентът във всеки момент.

Конституцията позволява на президента да остане партиен член и след избирането му. Досега той бе задължен да напуска издигналата го партия.

Съставът на парламента ще бъде разширен от 550 на 600 души и възрастовата граница за кандидатиране пада от 25 на 18 г.

Одобреният законопроект трябва да бъде предаден на президента Реджеп Ердоган за утвърждаване най-късно в началото на идната седмица. След това конституционните промени трябва да бъдат одобрени и на референдум, вероятно в началото на април.

Според привържениците на Ердоган така ще се опрости  системата за управление. Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че промените ще спасят страната от опити за преврат.

Ердоган стана президент през 2014 г., след като бе премиер повече от 10 г. Почти веднага поиска въвеждането на президентски режим.  Досега държавният глава имаше само церемониални функции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ