Турция избира днес

Турция избира днес

Турция избира днес

Турция провежда предсрочни президентски и парламентарни избори. Над 56 млн. избиратели са призовани да гласуват днес - повече от година преди редовната дата. Изборите ще дадат началото на нова система на управление, при която президентът ще има разширени правомощия.

Това е първият вот след референдума, провел се миналата година, при който турците одобриха предложените промени в Конституцията, съобщава БТА.

Ето кои са шестимата кандидати, участващи в изборната надпревара:

Реджеп Тайип Ердоган:

На власт от 2003 г. като премиер и президент, Ердоган, 64-годишен, се състезава за нов петгодишен мандат по силата на новата система, която дава на президента огромни правомощия. Той се очертава като фаворит, повечето проучвания му дават преднина пред съперниците му. Победа на първия тур в неделя обаче не е сигурна и може да се проведе балотаж на 8 юли.

Ердоган, някога реформатор, се превърна в силно поляризираща фигура и пое авторитарен курс, ограничавайки свободата на словото и изпращайки десетки хиляди в затвора. Той ръководеше страната по време на икономически бум, подкрепяше огромни инфраструктурни проекти и остава популярен сред консервативните и набожните си поддръжници. Обещава да направи Турция една от големите световни икономики до 2023 г., когато Република Турция празнува първия си вековен юбилей. Ердоган е подкрепян както от своята управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), така и от две националистически партии.

Мухаррем Индже:

Индже, 54-годишен бивш учител по физика и директор на училище, е подкрепян от основната опозиционна сила в Турция - просветската Народнорепубликанска партия (НРП).

Митингите на Индже, кандидат с бърз ум и склонност да спори, привлякоха огромни тълпи, а проучванията на общественото мнение сочат, че популярността му нараства. Индже се заканва да промени конституцията и да върне в Турция парламентарната система с ясно разделение на властите. Той обеща да сложи край и на извънредното положение, обявено от правителството на Ердоган след неуспешния преврат през 2016 г., което позволява на правителството да управлява чрез укази, често пъти заобикаляйки парламента. Индже иска по-добри отношения с ЕС и реформиране на лошата образователна система. Син на земеделец със скромен произход, той се опитва да се хареса и на консервативните и религиозните среди, както и на кюрдите.

Мерал Акшенер:

Единствената жена кандидат в Турция Акшенер е бивш вътрешен министър (1996-1997 г.) и популярен заместник-председател на турския парламент. 61-годишната Акшенер се отцепи от националистическата партия след пререкание с лидера й заради подкрепата за Ердоган на референдума за увеличаване на правомощията на президента. Миналата година тя създаде "Добра партия", формирана от бивши националисти и десноцентристки фигури. Подобно на Индже Акшенер е върл критик на Ердоган и обещава бързо връщане към парламентарна система с по-силно разделение на властите. Акшенер и Индже заявяват, че ще се подкрепят взаимно срещу Ердоган на втори тур от президентските избори.

Селяхаттин Демирташ:

Харизматичният 45-годишен бивш съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) понася един явен ущърб в сравнение със съперниците си: той е в затвора. Арестуван през ноември 2016 г., Демирташ се кандидатира за изборите от строго охранявания затвор в Одрин, Северозападна Турция, където се бори срещу обвинения за тероризъм заради предполагаемите му връзки с поставените извън закона кюрдски бунтовници. Политикът, бивш адвокат по човешките права, може да се кандидатира за поста, тъй като все още не е осъден. През годините Демирташ увеличи рейтинга на партията си и отвъд населения предимно с кюрди Югоизток на Турция, печелейки подкрепата също на лявоориентирани и либерални гласоподаватели. Партията му обаче е критикувана за това, че не се е разграничила достатъчно от кюрдските бунтовници.

Темел Карамоллаоглу:

77-годишният политик е лидерът на малката, ориентирана към исляма Партия на щастието, от която произхожда управляващата ПСР на Ердоган. Силно критичен към политиките на Ердоган, Карамоллаоглу се съюзи с партиите на Акшенер и Индже и вероятно ще ги подкрепи срещу Ердоган в случай на балотаж на президентските избори. Инженерът, получил образование във Великобритания, е бивш служител на Организацията за държавно планиране и бивш кмет на консервативния град Сивас.

Догу Перинчек:

Председател на националистическата, крайнолява Патриотична партия, 75-годишният политик бе видна фигура в лявото движение на Турция през 70-те и 80-те години. Той прекара известно време в затвора след военния преврат през 1980 г., а после през 2007 г., след като бе обвинен в заговор срещу правителството на Ердоган в съдебен процес, за който по-късно се оказа, както масово се приема, че е бил скалъпен. Антиимпериалист, той се противопоставя на НАТО и иска изтребителите на САЩ да бъдат изгонени от военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция. Застъпва се за по-тесни отношения с Китай и Русия. През 2007 г. той бе осъден от швейцарски съд, защото отрича, че убийствата на арменци в последните години на Османската империя представляват геноцид. През 2015 г. обаче Европейският съд за правата на човека защити правото му на свобода на словото.

Анализатори предричат Ердоган да спечели на изборите нов мандат като президент. Не се изключва и възможността да се стигне до балотаж, където той ще се изправи срещу главния си опонент - лидерът на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже.

Над 1,5 млн. турски граждани зад граница вече гласуваха за президент и парламент. Според Централната избирателна комисия това е рекордна активност, съобщава NOVA.

Общо 635 журналисти от 34 страни са получили акредитации, за да отразяват предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция. 415 наблюдатели от 8 международни организации ще следят изборите в страната. Най-много са наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - 234, информира БТА. Изборите ще с епроведат при засилени мерки за сигурност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ