Турция критикува решението на Косово да открие посолство в Ерусалим

Турция критикува решението на Косово да открие посолство в Ерусалим

Турция критикува решението на Косово да открие посолство в Ерусалим

Турция заяви днес, че е разочарована от решението на Косово, чието население е в мнозинството си мюсюлманско, да установи дипломатически отношения с Израел и да открие посолство в Ерусалим, предаде АФП.

Турция, която защитава палестинската кауза, бе една от първите страни, признали Косово, когато то провъзгласи независимостта си от Сърбия през 2008 г., припомня АФП.

Дори самата идея ръководните представители на Косово да направят подобна крачка, която е явно нарушение на международното право, е разочароваща, посочи турското външно министерство в съобщение.

То призова лидерите на Косово да избягват всякаква стъпка, която би могла да засегне правния статут на Ерусалим.

В петък израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Сърбия ще стане първата европейска страна, която ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Той съобщи също, че Косово ще установи дипломатически отношения с Израел и ще открие посолство в Ерусалим.

Косово ще бъде първата страна с мюсюлманско мнозинство, която ще открие посолство в Ерусалим, заяви Нетаняху, като благодари на американския президент Донлад Тръмп за "приноса" му за тези дипломатически успехи за Израел, предаде БТА.

В съобщение, публикувано снощи, турското външно министерство заяви, че е дълбоко обезпокоено от инициативата на Сърбия да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ