Турция ни поздрави за европредседателството

Турция ни поздрави за европредседателството

Турция ни поздрави за европредседателството

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм поздрави българския си колега Бойко Борисов и България за успешното председателство на Европейския съюз и приветства усилията на България да пренесе в дневния ред на ЕС региона на Балканите, към който спада и Турция, предаде Анадолската агенция.

"Знаем и сме благодарни, че премиерът Борисов вложи лично усилия в организирането на срещата на върха Турция-ЕС във Варна", каза още Йълдъръм на пресконференция в Измир с българския си колега.

Борисов е в Измир, където бе поканен от Йълдъръм да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Поради неотложни ангажименти в програмата си той ще трябва да отпътува от Турция, но за церемонията ще остане министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите на Йълдъръм новият газопровод, който ще пренася към Европа 10 милиарда куб. м. азерски газ годишно, ще осигури по-голям просперитет на региона.

"Ще развием още повече и транзитните транспортни коридори с шосейни и железопътни връзки в България", посочи турският премиер.

"До няколко месеца от страна на Турция започваме проект за нов скоростен влак от Трансевропейския транспортен коридор. С тази линия от Истанбул до Одрин, дълга 233 км, ще бъде съживен историческият Път на коприната от Европа, Балканите, Анадола до Близкия и Далечния изток. В същото време тази връзка ще осигури завършването през Турция на транспортния коридор към България и Европа", каза още министър-председателят на Турция, цитиран от БТА

Йълдъръм открои и развитието на туризма между двете страни, като посочи, че миналата година 1 милион и 800 хиляди туристи от България са посетили Турция.

Турският премиер пожела добрите отношения с България да бъдат пример за Европейския съюз, но настоя блокът да изясни какво планира в бъдеще.

"Европейският съюз трябва да определи визията си за бъдещето и час по-скоро да бъде сложен край на объркаността по този въпрос. Ние желаем добрите двустранни отношения, които сме изградили с България, да бъдат задълбочени още повече и да служат като пример за ЕС", каза още той.

След като приключи с изказването си, Йълдъръм благодари на Борисов и посочи, че смята за важно посещенията на високо равнище да продължат често, за да може двустранните отношения в бъдеще да бъдат отведени още по-напред.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ