Турската ЦИК обяви официално победа на Ердоган на първия тур

Турската ЦИК обяви официално победа на Ердоган на първия тур

Турската Върховна избирателна комисия обяви официално, че президентът Реджеп Ердоган печели на първи тур с абсолютно мнозинство на гласовете. Председателят й Сади Гювен заяви, че никой не е оспорил резултатите, но и не съобщи точните резултати.

Според Анадолската информационна агенция при 99% преброени бюлетини Ердоган получава 52,54%, а основният му съперник – социалдемократът Мухарем Индже – 30,68%. Опозицията обвини новинарската агенция в лъжа няколко пъти вчера, докато гласуването течеше. 

Индже все още не е обявил официално поражението.

Партия на справедливостта и развитието -  партията на Ердоган не печели самостоятелно мнозинство, тя заема 293 места в 600-местния парламент.  В парламента влизат от 4 партии, преминали 10-процентния изборен праг: основната опозиция - Народнорепубликанската партия, прокюрдската Демократична партия на народите, съюзниците на Ердоган от Партия на националистическото действие, които ще му осигурят коалиционно мнозинство, и опозицонната „Добра партия“ на Мерал Ашкенер.

Веднага след като положи клетва, Ердоган започва прехода от парламентарна към президентска република. Така ще официализира едноличното си управление. Длъжността премиер отпада, а президентът ще назначава вицепрезиденти, министрите и повечето от върховните съдии, може да издава укази със силата на закон без одобрението на парламента.

В същото време в деня на гласуването са подадени много сигнали и видео доказателства за изборни измами, особено в югоизточната част на страната, населена предимно с кюрди.

194-те места на основната опозиционна партия, която става втора политическа сила, се смятат за малка победа на фона на пропагандата.

Резултатите показват, че страната  е разделена почти по равно на привърженици и противници на Ердоган. Подобен беше и резултатът на референдума миналия април – 51,4%, за който също имаше много сигнали за фалшификации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ