Турски опозиционен депутат бе осъден на 25 г. затвор

Турски опозиционен депутат бе осъден на 25 г. затвор

Турски опозиционен депутат бе осъден на 25 г. затвор

Един от лидерите на турската опозиционна Народно-републиканска партия, депутатът Енис Бербероглу, бе осъден на 25 г. затвор по обвинения за държавна измяна, предава Би Би Си.

Бербероглу, зам.-председател на основната опозиционна партия, е първият депутат-републиканец осъден на затвор. Присъдата бе произнесена вчера от истанбулски съд.

Според съратниците на депутата присъдата е опит за сплашване на опонентите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Раджип Ердоган.

Вкарването в затвора на депутат е горчив пример за това, че съдебната система е под контрола на изпълнителната власт, обяви Народно-републиканската партия.

Бербероглу беше обвинен, че е предал на в. "Джумхуриет" секретни материали, дискредитиращи турското правителство. Прокурорът поиска доживотна присъда.

През май 2015 г. "Джумхуриет" публикува видеозапис с полицаи, които залавят камион с оръжие и боеприпаси в Южна Турция. По данни на изданието оръжието е било предназначено за ислямисти в Сирия и следите му водят към турските разузнавателни служби.

Властите твърдяха, че камионите, заловени близо до сирийската граница, са превозвали помощ за сирийските туркмени, които Анкара подкрепя.

През есента на 2015 г. главният редактор на "Джумхуриет" Джан Дундар и журналиста Ердем Гул бяха арестувани и обвинени в държавна измяна, шпионаж и клевета срещу властите, както и в разпространяване на невярна информация. Искът против двамата журналисти подаде лично Ердоган. Дундар и Гул бяха признати за виновни и осъдени на 5 г. затвор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ