Украйна иска среща с Русия

Украйна иска среща с Русия

Украйна иска среща с Русия

Украйна призова за среща с Русия и други членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заради ескалиращото напрежение на границата на страната. Външният министър Дмитро Кулеба каза, че Москва пренебрегнала официалните искания да обясни струпването на войски, предаде „Би Би Си“.

По думите му от неделя „следващата стъпка“ е искане за среща в рамките на следващите 48 часа за „прозрачност“ относно плановете на Русия, която на свой ред отрича всякакви планове за инвазия над Украйна, но продължава да поддържа големи разположения на войници и военна техника в пограничните райони.

В петък Кулеба каза, че страната му е поискала отговори от Русия за намеренията ѝ съгласно правилата на Виенския документ – споразумение по въпросите за сигурността, прието от членовете на ОССЕ, сред които е и Русия. Такива не са предоставени, затова се преминава към искане на по-обща среща между държавите участнички.

 

 

„Ако Русия е сериозна, когато говори за неделимостта на сигурността в пространството на ОССЕ, тя трябва да изпълни ангажимента си за военна прозрачност, за да деескалира напрежението и да подобри сигурността за всички“, каза външният министър в публикация в Twitter.

Вчера „Ройтерс“ съобщи, че служители на организацията са започнали да се изтеглят от контролирания от бунтовниците град Донецк заради нарастващите опасения от руско нападение. В свое изявление ОССЕ заяви, че някои държави участнички са казали на своите граждани в мисията да напуснат в рамките на следващите дни. Специална мониторингова мисия е разположена в Източна Украйна от 2014 г., когато избухна войната между украинските военни и подкрепяни от Русия бунтовници. Според Киев над 14 хил. души са убити.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ