Украйна няма да подпише мирно споразумение, признаващо републиките в Донбас

Украйна няма да подпише мирно споразумение, признаващо републиките в Донбас

Украйна няма да подпише мирно споразумение, признаващо републиките в Донбас

Володимир Зеленски обяви, че Украйна не е готова да признае независимостта на двата сепаратистки региона, които Русия подкрепя. В интервю за CNN той беше попитан за руските искания, включително признаването на Крим за част от Русия и на двете отцепени територии в Донбас за независими.

„Има компромиси, за които не можем да сме готови като независима държава“, каза той. „Не можеш просто да накараш президент на друга държава да признае нещо чрез използване на сила“, допълни още той по време на разговора.

Зеленски уточни, че е готов на преговори с руския президент Владимир Путин от две години насам. „Мисля, че без тези преговори не можем да приключим тази война“, коментира Зеленски. По думите му обаче, в случай че те се провалят, може да се стигне до трета световна война.

Пред турския вестник „Хюриет“ говорителят на президент Реджеп Ердоган, Ибрахим Калин, каза, че в центъра на преговорите между Русия и Украйна има шест точки – неутралитет на Украйна по отношение на НАТО, разоръжаване и гаранции за сигурност, процес по „денацификация“, премахване на пречките за използване на руския език в Украйна, признаване на Крим за руска територия, както и признаване на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ