"Уолстрийт джърнъл" сменя главния редактор

Уолстрийт джърнъл сменя главния редактор

"Уолстрийт джърнъл" сменя главния редактор

 „Нюз корп“ смени главния редактор на „Уолстрийт джърнъл“. Мат Мъри поема поста от Джерард Бейкър, който имаше голям принос за съживяването на вестника, но от 2016 г. е обект на силни критики заради пристрастията си към Доналд Търмп.

Смяната беше обявена в електронната версия на влиятелния вестник.

Мат Мъри беше зам.-главен редактор на финансовия всекидневник от 2013 г., но още от 1994 е част от Дау Джоунс, филиала на „Нюз корп“ и компания-майка на „Уолстрийт джърнъл“, припомня Франс прес.

Бейкър оглави изданието през 2012 г. За пет години и половина той успя да увеличи с 1/3 продажбите на всекидневника и да ускори въвеждането на електронната му версия, отбелязва „Нюз корп“.

В края на 2017 „Уолстрийт джърнъл“ има 1,27 млн. абоната само на онлайн изданията – с 33% повече в сравнения с 2016 и с 68% повече спрямо края на 2015 г.

Много от журналистите в авторитетния вестник обаче обвиняваха Бейкър, че ограничава критиките към американския президент Доналд Тръмп. По време на кампанията през 2016 г. той обвинил репортери, че подменят информацията с коментари и изискал от тях само да цитират думите на Тръмп.  

Сайтът „Политико“ публикува миналия август откъси от интервю на журналисти от „Уолстрийт джърнъл“ с Тръмп и дъщеря му Иванка. Силно приятелският тон на Бейкър по време на интервюто само затвърди репутацията му и засили критиките.

Мъри ще встъпи в длъжност на 11 юни.

Бейкър ще стане редактор-консултант и ще продължи да пише коментари и уводни статии за изданието, но ще направи и свое предаване със спонсорството на всекидневника в информационния канал „Фокс бизнес нетуърк“, част от компанията „21st Century Fox“, също контролирана от медийния магнат Рупърт Мърдок.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ