Председателският съвет реши - НС гласува утре оттеглянето на Пламен Николов

Председателският съвет реши - НС гласува утре оттеглянето на Пламен Николов

Председателският съвет реши - НС гласува утре оттеглянето на Пламен Николов

Вторият за деня кризисно свикан Председателски съвет на парламента е решил утре Народното събрание да гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. Така процедурата ще бъде приключена в парламента и ще се излезе от заплетения правен казус. Това съобщи Мая Манолова след като напусна вторият за днес Председателският съвет, който обсъди с конституционалисти дали парламентът следва да се произнесе по волеизявлението на кандидата на "Има такъв народ" за министър-председател Пламен Николов. 

Вчера Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде издигнат за министър-председател и да участва в процедурата по избора. Това обаче създаде безпрецедентен процедурен блокаж, тъй като президентският указ с името на предложения премиер и министри от проектокабинета на ИТН вече беше издаден и внесен в НС. Поредният внезапен ход на ИТН породи множество правни спорове между експерти как е редно да се процедира, така че всяка слдваща стъпка да не се окаже в нарушение на конституцията и де факто да бъде нелегитимна.

"След като чухме експертите на президентството и всички парламентарни групи се обединихме около решението да бъде приключена ясно и недвусмислено конституционната процедура като бъде внесен проект за решение, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала. Който ще отчете и фактическата обстановка, че кандидатът за премиер министър по лични причини е оттеглил своята номинация", обясни Мая Манолова.

"Парламентът е на ход", коментира пред журналисти проф. Емилия Друмева, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси, на излизане от заседанието на Председателския съвет. Относно възможностите за действие на държавния глава, тя коментира: "Той не може и много да направи, защото в момента процедурата е в парламента".

"Тази лична воля (на Пламен Николов, бел.ред.) трябва да бъде зачетена, за да може и Конституционната процедура да приключи нормално. Няма да гласуваме предложен състав на Министерския съвет, защото то остава безпредметно. Единствено ще се произнесем по волеизявлението на Пламен Николов, свързано с неговия мандат като кандидат за министър-председател", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя предположи, че Ива Митева заедно с експертите от "Има такъв народ" ще подготвят такъв проект на решение.

"Добре е, че колегите, които сутринта бяха против изобщо да има обсъждане и гласуване в пленарна зала, чуха и становището и аргументите на проф. Друмева, както и на колегите юристи от Президентството, които считат, че задължително трябва да има акт на Народното събрание", добави Атанасова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ