Президентът връчва утре мандат за правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът връчва утре мандат за правителство на ГЕРБ-СДС

Утре държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС. Това ще стане на церемония от 9:30 часа на "Дондуков" 2. 

Припомняме, че първият мандат се провали, след като "Има такъв народ" го изтегли в последния момент от парламента. 

Oт ГЕРБ-СДС вече заявиха, че ще върнат веднага проучвателния мандат, но все пак ще представят състав на Министерки съвет. 

Третият мандат се дава на партия по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори. 

Във вторник и в сряда президентът проведе повторни срещи с представителите на шестте парламентарно представени групи. От "Има такъв народ" обявиха, че отговорността за съставяне на правителство е в другите пет формации в парламента. 

От ГЕРБ-СДС настояха президентът да не бави процедурата и повториха позицията си, че ще върнат втория мандат щом го получат.

От БСП заявиха, че ако третият мандат отиде при тях, те ще положат усилия да разговарят с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Залогът е в третия мандат, а готовността за взаимни отстъпки е ключова, за да може да се излъчи управление, казаха от "Демократична България"

Безусловна и непотърсена подкрепа няма да има от страна на ДПС, въпреки че лидерът на партията заяви, че страната има нужда от редовен кабинет. От партията посочиха едно категорично условие, от което не биха отстъпили - "възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията в нашата страна".  

"Изправи се БГ! Ние идваме!" обеща да направи всичко възможно третият мандат да се реализира независимо на кого ще бъде връчен.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ