В Антарктика създават най-големия морски резерват в света

В Антарктика създават най-големия морски резерват в света

В Антарктика създават най-големия морски резерват в света

В Антарктика ще бъде създаден най-големият морски резерват в света. След години преговори в Австралия днес бе подписано споразумение за защита на девствения  район, предават информационните агенции.

Договорът, сключен на остров Тасмания по време на годишната среща на Комисията за опазване на флората и фауната в Антарктика, ще позволи създаването на защитена зона в Море Рос. Резерватът ще е с площ 1,55 млн. квадратни километра. В по-голямата част от него – 1,12 млн. кв. км, риболовът ще е забранен през следващите 35 години, стана ясно от думите на новозеландския външен министър Мъри Маккъли.

В документа ще бъдат внесени няколко промени, преди да получи одобрението на всички 25 страни-членки на комисията.

Русия беше последната държава, противник на проекта, заради ограничаването на правото на риболов. Китай даде подкрепата си миналата година.

Южният океан, който представлява 15% от световния океан, е дом на уникални екосистеми, на над 10 000 уникални видове, до голяма степен опазени от човешка намеса, на все по-застрашени от развитието на риболова и навигацията. Зоната е обитавана от повечето видове пингвини, китове, морски птици и гигантски сепии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ