В СДС стигнаха до бой

В СДС стигнаха до бой

Батални сцени се разиграха на днешното заседание на Националния съвет на СДС, което трябваше да вземе решение за политическото бъдеще на партията. 

Членове на синята партия се сбиха на два пъти по време на заседанието, а лидерът на партията Божидар Лукарски бе освиркан след като лансира идея за „консервативно-патриотична” коалиция. 

Първият сблъсък избухна след като ръководството на партията отказа да пусне в залата делегати от шест областни структури заради неплатен членски внос. Те обаче нахлуха в залата, размахвайки документи, че са го платили. След това Янко Станев - поддръжник на ръководството, разпространи сценарий на вътрешнопартийната опозиция за провялане на заседанието. В сценария, раздаден и на медиите, присъстват странни указания - например активист да прочете анализ за състоянието на партията с изрично подчертана инструкция, че трябва "да реве", докато чете.

Опозицията отрича да е участвала в подобен сценарий. В опит да издърпа листите, бившият председател на партиятаЕмил Кабаиванов и настоящ кмет на Карлово, влезе във физическо съприкосновение със Станев, а в дърпането, бутането и боя се включиха и други. В крайна сметка бе обявен час почивка, а след това председателят Лукарски обяви, че прекратява заседанието и си тръгна. Опозицията обаче остана да заседава, при това с кворум. Основното им искане е оставка на самият Лукарски. Той обаче не възнамерява да я подава.
 "Явно имаше сценарий, писан от външни сили. Сценарий за разбиването на СДС, според мен. Ненормална ситуация със скандали с участието на ромски агитки и други подобни, които никога не са имало място на Националния съвет. Аз прекратих заседанието. Заседават двама от зам.-преседателите, началник-щаба и никога не могат да съберат тези две трети, които са нужни за смяна на председателя", заяви Бижидар Лукарски пред БНР.
Румен Христов - един от водачите на опозиционерите и заместник-председател на СДС, както и бивш кандидат за президент, отбеляза: "Не трябваше да се стига до това напрежение и не мога да разбера какъв беше проблемът на допускането на тези наши знакови структури със знакови седесари в тях. Това не е най-важното за един човек, дали е член и е съпричастен на СДС, дали си е платил 12-те лева членски внос, защото членският внос е един лев на месец."
Следващото заседание бе насрочено за  2-ри май в Пловдив по дневен ред с 3 точки: 1) Предсрочно прекратяване на мандата на Лукарски, 2) Избор на временен председател, 3) Kасрочване на Национална конферениця, на която да се избере постоянен лидер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ