Валентин Николов: Българската петролна компания няма да гони печалба

Валентин Николов: Българската петролна компания няма да гони печалба

Валентин Николов: Българската петролна компания няма да гони печалба

През последните месеци цените на петрола по световните борси се сгромолясаха, докато у нас спадът бе не толкова голям. Именно това провокира правителството да създаде държавна Българска петролна компания, каза в ефира на БНТ Валентин Николов, председател на парламентарната енергийна комисия. По думите му Българската петролна компания ще изземе част от функциите на държавния резерв, тоест ще наблюдава 90-дневните запаси от горива.

"Тя ще контролира този процес, отделно ще стопанисва съществуващите складове на държавния резерв и отделно от това ще изгражда нови складове, с които да се създадат условия и други участници да могат да ползват тези бази, на много по-ниски цени, за да се повиши конкуренцията", поясни Николов.

Според него, проблемът е в данъчните складове, които са съсредоточени в много малко играчи на пазара, а разковничето било да се повиши конкуренцията. 

"Българската петролна компания няма да гони печалба, а ще създаде търговско дружество, което ще бъде стопанин на бъдещите бензиностанции. Те ще са около 100 броя и ще изпълняват две роли – ще задоволяват с горива райони, в които големите вериги нямат интерес да инвестират, и ще отидат там, където има голямо движение - магистрали, за да могат чрез цените си да оказват конкурентен натиск", поясни редседател на парламентарната енергийна комисия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ