Вашингтон за първи път ще санкционира българин заради корупция

Вашингтон за първи път ще санкционира българин заради корупция

Вашингтон за първи път ще санкционира българин заради корупция

До дни ще бъде оповестено името на първия български гражданин със забрана за влизане в САЩ заради корупция. Това обяви пред Нова телевизия американският посланик у нас Херо Мустафа.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция.”, коментира Мустафа.

„Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Така че, месец, след като казах, че ще направим това, ние скоро ще оповестим такова име за първи. Причината да нправим това е, защото вярваме, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това име е само първото, в последствие ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, каза още посланикът на Вашингтон в България, като добави, че държавният секретар на САЩ ще обяви името до няколко дни.

Мустафа коментира и назначението на нашумелият в САЩ прокурор Джесика Ким за юридически съветник в посолството на Вашингтон в София по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията.

„Мисля, че вече сте ме чули, че двустранните отношения между САЩ и България достигнаха ново равнище. Нашият стратегически диалог има три основни стълба – сигурност и отбрана, върховенство на закона, както и икономика, търговия и енергетика. Ние се съгласихме, че ще споделяме ноу-хау, най-добри практики и експертни познания, за да може да работим по тези важни въпроси.“, заяви Мустафа.

На въпрос за евентуални промени в българската конституция, посланикът на Вашингтон у нас заяви, че решението е в ръцете на българското правителство, българския парламент и българския народ, като отново подчерта значението на върховенството на закона

Тя коментира и падането на визите към САЩ, като заяви, че през март предстои първото посещение в България на помощник-държавния секретар по консулските въпроси, който е най- най-висшестоящият представител на Държавния департамент, занимаващ се с тези въпроси.

По темата за енергетиката Мустафа заяви, че предстои второ посещение в България на делегация от американски технически експерти

„Енергийната диверсификация трябва да бъде разгледана на практика, а не само принципно.”, добави тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ