България

Политика

|

Общество

|

Около 4 млн. лв. компенсации за тока изплатени до момента на бизнеса

Около 4 млн. лв. компенсации за тока изплатени до момента на бизнеса

Около 4 милиона лева от предвидените компенсации по програмата в помощ на бизнеса заради скъпия ток вече са изплатени. Това е малко под 1% от общо предвидените средства в размер на 450 милиона лева, които в голямата си част ще бъдат изплатени в началото на декември, когато ще бъдат фактурирани ноемврийските сметки, обясни на брифинг енергийният министър Андрей Живков. 

По програмата за компенсиране сметките ще бъдат намалени с по 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия. Компенсацията се отнася за всички небитови клиенти, уточни той. 

От миналата седмица Министерството на енергетиката усилено подписва договори с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти, и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Към момента има подписани 44 договора, остават още 3-4, за да се финализират и да се обхванат 100% от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ.

Част от бизнеса получава електроенергията си от Доставчик последна инстанция. За тях вече влезе в сила и методиката за промяна на цените на доставчика от последна инстанция, благодарение на което тези цени са намалени с до 30 лева на мегаватчас. Тази помощ ще се комбинира и с помощта от 110 лева, така че общата сума за тях ще достигне до 140 лева на мегаватчас.

"Това е може би най-голямата в ЕС сума, давана на бизнеса като компенсация за високите цени на електроенерията", коментира министър Живков.

Вече започна кампания, която да информира крайните клиенти за това, че те трябва да си изберат доставчик, а не да остават на такъв от последна инстанция. Това става, защото периодът на действието на методиката за промяна на цените на доставчика от последна инстанция, която КЕВР промени, е три месеца. Това е гратисният срок за тези клиенти. Ролята на доставчика на последна инстанция не е да бъде търговец, а тя е дисциплинираща, подчерта Живков.

След трите месеца гратисен период, който КЕВР даде, цените на доставчика от последна инстанция отново ще се върнат към нивата, които бяха преди това, т.е. по-високи от пазарните. В рамките на тази информационна кампания министерството е разработило листовки. Те ще се разпространяват през клиентските центрове на електроразпределителните дружества, както и през Сдружението на общините. Изработен е и информационен клип, който се разпространява във Фейсбук страницата на Министерството на енергетиката. Освен това този клип ще бъде разпространен и през БНТ, както и на други места.

"Служебното правителство прие тези компенсации да бъдат през октомври и ноември с идеята, че през декември парламентът може да предприеме и други мерки, които в други държави са приети", уточни Живков. Той даде за пример, че в някои страни са намалени данъците или акцизи.

Битовите потребители, които са на регулиран пазар, не усещат това повишаване на цените. Това е причината сега да не се предприемат мерки за тях, поясни министър Живков. По думите му, парламентът е този, който може да реши след Нова година примерно да се намали ДДС, което ще бъде пряко подпомагане на цените за бита. "Като се говори за компенсации през намаление на данъците, те могат да бъдат не само за електрическа енергия, а и за топлинната енергия, и за природния газ", допълни енергийният министър.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ