Венецуела увеличи 34 пъти минималната заплата

Венецуела увеличи 34 пъти минималната заплата

Венецуела увеличи 34 пъти минималната заплата

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви увеличение с 34 пъти на минималната заплата, без да уточнява датата, на която ще влезе в сила тази мярка. Тя е част от програмата му за съживяване на икономиката на страната, предаде БГНЕС.

Мадуро уточни, че минималната заплата ще бъде индексирана по стойността на петрото - венецуелската криптовалута, с която правителството се опитва да заобиколи липсата на ликвидности и финансовите санкции на САЩ. Всяко петро според венецуелския президент се равнява на 60 долара на базата на цената на барел венецуелски петрол.

"Определих минималната заплата и пенсиите на базата на средно петро, 1800 боливара", посочи Мадуро в изявление по радиото и телевизията на страната. Новата валута, суверенният боливар, влиза в сила в понеделник с пет нули по-малко от сегашния боливар. По курса на сегашния боливар, минималният доход ще се увеличи от 5,2 милиона (бел.ред. по-малко от долар на черния пазар, който господства в икономиката на страната) на 180 милиона или приблизително 28 долара.

Тази корекция от 3 464% е петата за годината. Минималният доход във Венецуела, който не е достатъчен човек да си купи килограм месо, се сгромоляса заради галопиращата хиперинфлация. Според Международния валутен фонд тази година тя може да достигне 1 000 000%.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ