Вицепремиерът Пеканов: Планът за възстановяване не е достатъчно амбициозен

Вицепремиерът Пеканов: Планът за възстановяване не е достатъчно амбициозен

Вицепремиерът Пеканов: Планът за възстановяване не е достатъчно амбициозен

„Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в Еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен“ Това заяви в пред БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. Според него у нас този подход не е напълно спазен.

„Има отворени въпроси, т.е. технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. В сегашната си форма планът не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим“, коментира Пеканов.

Той обясни, че има критики в заложените проекти в сферата на декарбонизацията и те не са достатъчно ефективни. Според него от друга страна, в социалната сфера също може да има подобрение.

Вицепремиерът беше категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи.

„Социалните партньори също казаха, че винаги може да се подобри Планът, но те също така сложиха тежест върху това, че ние искаме част от тези средства да започнат да идват тази година, защото това ще помогне на възстановяването на икономиката. И съответно има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още Плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет се опитваме той да е готов“, каза още Пеканов.

„В момента вървят два процеса. От една ние се опитваме да спасим Плана за възстановяване и устойчивост във формата, в която е сега, но да го подобрим още, за да може да бъде подаден. От друга страна се опитваме да го подобрим още, като успоредно развиваме нови проекти или корекции. Въпросът не е само в какво още или по-малко да се вложи, а текущите проекти също да бъдат подобрени. Има проекти по декарбонизацията, но индикацията е, че те няма да постигнат това, което искаме – няма да допринесат достатъчно за успешния зелен преход“, добави той.

По думите му се работи активно осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства

„Ще се опитаме в нашата работа да осигурим почтеност, прозрачност и ефективност на изразходването на европейските средства. Назначил съм вече и проверки по всички оперативни програми, за да сме сигурни, че те се изпълняват и се договарят в нужните срокове. Върви планирането и по следващия програмен период, като се надяваме там също споразумението да бъде сключено в рамките на нашия служебен кабинет“, заяви той.

Той обясни, че по две от оперативните програми има някои притеснения.

„Бях уверен от управляващите органи, че това е стандартна процедура и винаги в края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми, обясни Пеканов.

Той добави, че в момента е в постоянен диалог с министрите и че не мисли, че има такива, които да не се справят.

„Брюксел много желае всички евро средства да се използват по най-ефективния възможен начин и винаги има притеснение за това във всички страни. По същия начин се гледа и на България. Трябва да се покажем, че проблеми, които са се случвали преди, няма да се повторят и сега. Работим по това“, допълни той.

„Много е важен мониторингът в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, както и да осигурим, че тези средства не просто ще бъдат усвоени, но ще стигнат до хората. Това е от най-важните приоритети“, уточни Пеканов

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ