Путин: Не преминавайте червените линии на Русия!

Путин: Не преминавайте червените линии на Русия!

Путин: Не преминавайте червените линии на Русия!

Президентът Владимир Путин предупреди Запада да не прекрачва „червените линии“ на Русия, защото Москва ще реагира бързо и строго на всякакви провокации и отговорните ще съжаляват.

Във времена на остра криза в отношенията с Европа и САЩ, масирани руски войски край Украйна и опозиционен лидер в гладна стачка в затвора лидерът на Кремъл използва традиционната си реч за състоянието на нацията пред двете камари на парламента, за да излъчи послание за руската сила пред външните заплахи, пише „Ройтерс“.

„Искаме добри отношения… и наистина не искаме да изгаряме мостове“, каза държавният глава. „Но ако някой обърка добрите ни намерения с безразличие или слабост и възнамерява да изгори или дори да взриви тези мостове, той трябва да знае, че реакцията на Русия ще бъде асиметрична, бърза и сурова“, предупреди Путин.

Къде е „червената линия“ страната ще определя според ситуацията. По думите на 68-годишния президент Русия е тигър, заобиколен от хиени.

„Организаторите на всякакви провокации, които застрашават нашите основни интереси в областта на сигурността, ще съжаляват за извършеното, както никога не са съжалявали“, отбеляза още Путин.

Конфронтациите със Запада

Докато Путин изнасяше речта си, стана ясно, че Русия ще експулсира 10 американски дипломати като „огледален отговор“ на действията на САЩ, които руското външно министерство определи като „враждебни“.

Миналата седмица Вашингтон затегна санкциите срещу Москва заради обвинения за участие в кибератака срещу правителствени учреждения на САЩ, както и за намеса в президентските избори през 2020 година, докато Чехия обвини Русия, че има пръст в експлозиите в склад за оръжия от 2014 година. Впоследствие и двете държави изгониха руски дипломати, а Москва вече им отговори.

Междувременно опозиционерът Алексей Навални, който обяви гладна стачка от колонията в Покров, където изтърпява ефективна присъда, бе преместен в затворническа болница и прегледан от лекари извън затвора – нещо, за което привържениците и близките му многократно призоваваха, преди да бъдат предприети действия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ