Внасят две обвинения за импийчмънт на Тръмп в Сената на САЩ

Внасят две обвинения за импийчмънт на Тръмп в Сената на САЩ

Днес в Сената на американския Конгрес официално ще бъдат представени двете обвинения в процеса за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Председателстващ процеса ще бъде ръководителят на Върховния съд на САЩ Джон Робърс. Той ще положи клетва, а след това пред него сенаторите ще положат също клетва, че ще бъдат безпристрастни едновременно като съдии и съдебни заседатели в процеса. На Тръмп пък ще бъде пратено официално съобщение, че ще започне такъв процес срещу него. Самият процес се очаква да стартира във вторник, на 21 януари. Двете обвинения срещу Тръмп са за злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Вчера контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюцията за изпращане на основанията за импийчмънт на президента Тръмп в Сената с 228 на 193 гласа, които се разпределиха основно по партийна линия. С тази резолюция се назначават седемте прокурори, чиито имена обяви по-рано председателката на Камарата Нанси Пелоси, осигурява се финансиране на процеса и се предават основанията за импийчмънт на горната камара.

Според високопоставени представители на американската администрация процесът в Сената може да продължи не повече от две седмици, пише в. "Ню Йорк таймс". Според източници от Сената обаче процесът може да продължи между три и пет седмици, допълва изданието.

Вестникът освен това съобщава, че бившият съветник по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън, почти е приключил с книга, в която се очаква да разкаже на какво е станал свидетел по време на работата си в администрацията на САЩ във връзка с опитите на Тръмп да накара Украйна да обяви официално започване на разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. В книгата ще се говори и за други спорни въпроси, свързани с Русия и Венецуела, а някои водещи представители на администрацията на Тръмп, както се твърди, ще бъдат представени в творбата в не особено ласкава светлина. Книгата ще бъде издадена от издателска къща Саймън енд Шустър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Трус в Румъния стресна Северна България
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Откриха обявените за издирване плевенски ученици