Външно изрази загриженост след срещата на Пендаровски с ОМО „Илинден“

Външно изрази загриженост след срещата на Пендаровски с ОМО „Илинден“

Външно изрази загриженост след срещата на Пендаровски с ОМО „Илинден“

Министерството на външните работи изрази загриженост от развитията в Република Северна Македония, свързани с „действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден от активните усилия на правителствата на България и Северна Македония“, става ясно от официална позиция на ведомството.

Вчера в своя публикация в социалните мрежи македонският президент Стево Пендаровски съобщи, че се е срещнал с представители на движението ОМО „Илинден“ и „на още няколко сдружения на граждани на Република България“. По думите му на срещата са разговаряли „за работата и дейността им в областта на правата на човека, насърчаване на толерантността и изграждане на гражданско общество“.

 

 

„Ден след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.“, пише в изявлението на МВнР.

Обединена македонска организация „Илинден“ е регистрирана като политическа партия през 1999 г., но регистрацията ѝ е отнета на следващата година. Основното ѝ искане е признаване на македонското малцинство у нас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ