Време е САЩ и Европа да закърпят отношенията си

Време е САЩ и Европа да закърпят отношенията си

На фона на предстоящите президентски избори в САЩ, сега е добро време партньорите от двете страни на Атлантическия океан да закърпят отношенията си. Това заяви бившият еврокомисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, предаде Си Ен Би Си.

През последните години Белият дом и Европейският съюз влязоха в конфликт по редица теми, включително международната търговия, външната политика и данъчното облагане,

Въпреки това, докато САЩ се готвят за гласуване през ноември, тези различия могат да бъдат преодолени, смята Малмстрьом, която е кандидат за генерален секретар на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Въпреки че в момента съществува известно напрежение, ние трябва да опитаме да поправим и заздравим отношенията между САЩ и ЕС, независимо от това кои ще се настани в Белия дом след изборите през ноември“, заяви тя пред Си Ен Би Си.

Малмстрьом заемаше поста на еврокомисар по търговията между 2014 и 2019 г., като в този период тя опита да договори широкообхватни споразумения със САЩ под ръководството на бившия президент Барак Обама. Постигнатият напредък обаче бе заличен с изборната победа на Доналд Тръмп през 2016 г.

Оттогава до днес европейските усилия за постигане на нови търговски сделки със САЩ удрят на камък.

„Сигурна съм, че Европа, страната от която идвам (Швеция) и ОИСР, могат да си сътрудничат със САЩ“, каза Малмстрьом, като добави, че подхода към Вашингтон ще бъде различен в зависимост от това кой се намира в Белия дом.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ