Втори тур на парламентарните избори във Франция

Втори тур на парламентарните избори във Франция

Франция гласува днес на втория тур от парламентарните избори.

Според прогнозите на социолозите движението „Напред“ на президента Еманюел Макрон може да спечели до 80% от местата в Националното събрание (долната камара на парламента). Това ще бъде най-голямото президентско мнозинство в историята на Петата република (от 1958 г.).

Втора се очаква да бъде консервативната партия „Републиканци“. Заедно с някои по-малки сателитни партии тя може да спечели до 90 места. Трета се очертава да бъде Социалистическата партия с 20-30 места.

Движението „Непокорена Франция“ на Меланшон може да извоюва 10-15 мандата. На дъното се очаква да бъде „Националния фронт“ на Мари льо Пен с до 5 места.

За вота ще отворят врати 67 000 избирателни участъка. Гласуването ще започне в 08:00 местно време (09:00 българско) и ще приключи в 20:00 местно време, отбелязва БГНЕС.

Право на глас имат 47 милиона избиратели.

На първия тур гласува под половината електорат. Вотът в долната камара е мажоритарен, страната е разделена на 577 избирателни окръга, за избран се смята кандидатът, събрал най-много гласове в своя избирателен окръг.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ