Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия не е приключила

Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия не е приключила

Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия не е приключила

Дипломацията за предотвратяване на въоръжен конфликт между НАТО и Русия не е приключила, тя има своето място. Това заяви пред БНТ военният министър Стефан Янев.

„Идеята е, че всички усилия, включително на военните органи и въоръжените сили на страните членки от НАТО, са насочено именно към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне този възможен конфликт“, коментира той.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия.

„Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България и националния суверенитет. Тя трябва да бъде съобразена с анализ на възможните икономически последици, ако такъв конфликт се развие в бъдеще време“, добави военният министър.

След заседанието на съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

„Решението, което ще предложим днес е именно в този ракурс - българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировка, повече участия в учения. Това нещо ще стане с ограничен контингент - в порядъка на един батальон и не повече от 1000 души“, обясни той. 

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ