Йордан Цонев: ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска

Йордан Цонев: ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска

Йордан Цонев: ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска

„Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски преки данъци, ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска”. Това коментира в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев, който вчера оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса.

По думите му вече има изменение в ситуацията, което не е свързано само с коронавируса.

„От ДПС още миналата година правихме такива анализи и казахме, че след въвеждането на директивата за ДДС на вътрешнообщностните доставки, ДДС се яви регулатор на конкурентоспособността на цените в доста от секторите – например в храните. Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика”, заяви още депутатът от ДПС.

Той обясни, че още миналата година е имало срещи с бранша на производителите на хляб и е станало ясно, че намаляването на ДДС за сектора не означава поевтиняване на хляба.

„Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян с ръчна спирачка – бизнесът на ресторантьорите и хотелите. Намаляването на ДДС за тях е решение на прамителството, а ДПС се е присъединило към него”, коментира Цонев. Според него, намаляването на ДДС за детските стоки, за което настояват от Движението, ще е и като мярка за справяне с демографската криза.

Относно това, че беше избран за председател на Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса, той комантира: „От ГЕРБ, а и Валери Симеонов обясниха, че БСП много политизират и ако председателят е от тях, ще бъдат изкривени фактите и ще се политизира работата на комисията. За мен е неудобно и нескромно да говоря защо са предпочели мен. Ние бяхме длъжни като парламентарна група да издигнем кандидат, защото тази комисия трябва да се председателства от опозицията. Не сме съгласни с тезата на БСП и Корнелия Нинова, че те са единствената опозиция. Това, че те са креслива опозиция, нелогично креслива на момента, не ги прави единствена опозиция”.

Попитан за бъдеща евентуална коалиция с управляващите, той отново каза: „При тази ситуация, при този парламент, ние във властта няма да влезем. В другия парламент – каквото реши избирателят, каквото решат програмите”. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ