Йордания получи 2,5 млрд. долара помощ срещу кризата

Йордания получи 2,5 млрд. долара помощ срещу кризата

Йордания получи 2,5 млрд. долара помощ срещу кризата

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт отпуснаха финансова помощ от 2,5 млрд. долара на Йордания, която преминава през сериозна икономическа и социална криза, съобщи саудитската информационна агенция.  

Траншът, който бе обявен на срещата на 4-те страни в свещения град Мека, включва депозит в йорданската централна банка, гаранция пред Световната банка, петгодишна бюджетна подкрепа и финансиране на проекти за развитие.

От седмица Йордания е разтърсена от мащабни протести срещу повишаването на цените в пъти и на данъците. Страната пое ангажимент през МВФ да направи структурни промени в замяна на заем от няколко стотин милиона евро. Протестите предизвикаха оставката на премиера. За да успокои улиците, новият премиер, който още не е представил правителството си, оттегли противоречивия законопроект.

По данни на Световната банка прогнозата за растежа на местната икономика през 2018 г. е слаба – 18,5% от население е безработно, 20% живеят на границата на бедността.

Приемането на хиляди сирийски бежанци тежи силно на публичните финанси и Аман редовно призовава международната общност за по-значителна помощ, припомня френският „Монд“.

В неделя еврокомисарката по външните работи Федерика Могерини съобщи, че ЕС отпуска допълнително 20 млн. евро на Йордания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ