За 24 часа мога да свикам Народното събрание, категорична е Цвета Караянчева

За 24 часа мога да свикам Народното събрание, категорична е Цвета Караянчева

За 24 часа мога да свикам Народното събрание, категорична е Цвета Караянчева

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията е безпочвено. Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Ако днес се появи такова предложение, аз още утре мога да го свикам“, заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Изказването й идва ден, след като депутатите решиха Народното събрание да спре редовните си заседания и да се събира само по законодателство, свързано с въведеното извънредно положение. Парламентарният контрол също се преустановява и отговорите на министрите ще бъдат само в писмена форма. Депутатите решиха парламентарните комисии в това време ще провеждат заседания, като по нейно решение може да бъде ограничен достъп на външни лица.

Конституцията предвижда възможност Народното събрание да се свиква на заседания от председателя му по негова инициатива, по искане на една пета от народните представители, по искане на перзидента или по искане на Министерски съвет. Правилникът предвижда при искане по Конституция председателят да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.

„Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание. Парламентарната демокрация умря, Конституцията е застрашена - това са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава“, категорична бе Караянчева.

Тя уточни, че парламентарните комисии имат възможност да работят по различно време. Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг.

„В пленарна зала обаче ситуацията не е такава - нямаме това разстояние и работим повече от 15 минути в едно помещение“, поясни председателят на Народното събрание.

По думите й всеки от народните представители продължава да работи по различни законопроекти.

„Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители, или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ