Захариева: България ще купува газ, изгоден за потребителите

Захариева: България ще купува газ, изгоден за потребителите

Захариева: България ще купува газ, изгоден за потребителите

България ще купува газ, който е най-изгоден за българските потребители, става ясно от изказване на външният министър Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия.

„Към този момент, до първото закупуване на втечнен газ, страната ни имаше възможност да купува само от един източник. Преди първото правителство на премиера Борисов, България купуваше газ на много по-високи цени от повечето европейски държави с еднакъв доставчик. Работата по реална диверсификация на източника ще доведе и до по-ниски цени. Важното е, че трасетата и пътят на газа не заобикалят България, защото когато го правят ние плащаме и транзитни такси“, обясни Захариева.

Изказването й идва в момент, когато премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Турция по повод пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“. Припомняме, че „Турски поток“ ще пренася руски газ по дъното на Черно море през Турция до Европа. Целта на Русия е доставките за Европа да не минават само през Украйна.

„Българското правителство работи по диверсификацията на газа. Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните газови проекти за нас. Има планове и за участие на българската държава в терминала за втечнен газ в Александруполис“, припомни министър Захариева.

Тя коментира и положението на комплексът „Камчия“ край Варна и дали има вероятност той да стане собственост на руската държава.

„Комплексът „Камчия” е спортен, детски лагер. Споразумението за изграждането му е подписано 2008г., ако не се лъжа от министър Масларова. Той има финансови проблеми. Дължи доста сериозни суми за данъци на Общината. Към този момент руснаците не са проявили желание той да бъде преобразуван в нещо друго“, заяви Захариева.

Българското външно министерство излезе с позиция и за смъртта на убития ирански генерал Касем Сюлеймани.

„Убийството е факт. Нашите партньори от САЩ обясниха защо е извършено. Ние няма да даваме оценка. Позицията ни е, че призоваваме за успокояване и деескалация на напрежението в Ирак. Случилото се тази нощ в Ирак беше това, от което всички се опасяваме и призоваваме да не случва, а именно Ирак да не се превърне в бойно поле. Защото Иран изстреля ракети към иракска територия. Правят се оценки. Точно днес е изключително критичен ден, нека наистина деескалираме напрежението. Тази ситуация може да затрудни изключително тежката обстановка в региона”, коментира още министър Захариева. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ