Захарова обвини и Гърция в антируска пропаганда

Захарова обвини и Гърция в антируска пропаганда

Захарова обвини и Гърция в антируска пропаганда

Гърция определи като „неприемливи” обвиненията в антируска пропаганда и „организирана клевета” срещу Русия, които Мария Захарова – говорител на Руското външно министерство, отправи към южната ни съседка.

 „Забелязахме безпрецедентната кампания в Гърция за очерняне на руската политика. Висши служители в Атина си позволяват да отправят груби обвинения към страната ни и нейното ръководство. Те буквално се съревновават със своите съмишленици, лицемерно говорят за  „непредизвикана атака” срещу Украйна , за първи път след Втората световна война, за „масова инвазия” и т.н. Европа, включително Гърция, е напълно интегрирана в редиците на защитниците на режима в Киев, докато антируската истерия, култивирана от властите,  достигна точка на кипене“, гласи огласената от Захарова позиция на Руското външно министерство.

Това изявлението на Русия бе определено за несъвместимо с дипломатическата практика от Атина. „Последните изявления на говорителя на руското Министерство на външните работи, както и постовете на руското посолство в Атина, за съжаление, са неприемливи. Те не са съвместими с дипломатическата практика, нито с историческите връзки, които обединяват народите на Гърция и Русия. Гърция се надява, че тези исторически отношения ще се запазят и че поведението на Русия ще се движи в тази посока”, подчерта Александрос Папайоану, говорител на МВнР на Гърция. Той отбеляза, че „гръцката външна политика е политика на принципи и последователност, основана на пълно зачитане на международното право” и припомни, че страната му е „обвързана с решенията, взети в международните организации, в които участва, като Европейския съюз и НАТО”.  Според Папайоану информирането на обществеността е въз основа на „потвърдени и неоспорими факти”, а разпространението на фалшиви новини,  дезинформацията и манипулирането на обществено мнение е осъдително.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ