Панев: Рано е да се каже дали ДБ ще подкрепи кабинета на ИТН

Панев: Рано е да се каже дали ДБ ще подкрепи кабинета на ИТН

Панев: Рано е да се каже дали ДБ ще подкрепи кабинета на ИТН

Рано е да се каже дали "Демократична България" ще подкрепи проектокабинета на "Има такъв народ". Това обясни пред медиите зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" Владислав Панев след срещата с кандидат-премиера Пламен Николов и представители на "Има такъв народ" в парламента.

Панев уточни, че отсъствието на съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов от срещата с кандидат-премиера не значи бойкот на преговорите. 

По думите му, финалният вариант на кабинета ще бъде решен от парламента най-вероятно в петък. Подкрепата на "Демократична България" обаче, според него, ще бъде или на база на имената на министрите, или на общите приоритети. "Ние може да дискутираме с тях и едното, и другото, до момента на гласуването му в пленарна зала", каза Панев.  

"Не мисля, че сме отравяли някакви томахавки, за да ги заравяме. Ние сме с цялото намерение да се отнесем сериозно към този въпрос, и ако имаме достатъчно аргументи, ще подкрепим правителството. Не мисля, че шансовете за това са повече от 50%. Все още има теми за доизчистване от обсъжданите на срещите на работните групи", обясни Владислав Панев.

Относно имената, които са били обсъждани за министри в проектокабинета на ИТН, Владислав Панев каза: "Доколкото виждам медиите - имената на министрите са изтекли". Той потвърди, че Петър Илиев е предложен за министър, но по думите му, е възможно съставът на Министерския съвет да претърпи промени. 

"Не сме говорили за споразумение, говорим за правителство на малцинството. Поискахме от "Има такъв народ" да представят управленска програма, с която това правителство смята да управлява през следващия мандат. Потвърдиха, че има такава изготвена управленска програма, в която засега са изнесени само основните приоритети, но потвърдиха, че ще получим подробната версия. Освен лицата е важно в детайл каква управленска програма предвиждат", каза зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" Цецка Бачкова след срещата.

Първите разговори, които ИТН проведе днес, за да представи проектокабинета си, бяха с "Изправи се БГ!Ние идваме!". Те продължиха около половин час, като след тях председателят на парламентарната група "Изправи се БГ!Ние идваме!" Мая Манолова беше лаконична и каза, че ще обсъдят в парламентарната група дали да подкрепят представения им състав на кабинет с кандидат за премиер Пламен Николов. Последната среща е с "БСП за България", която е предвидено да се проведе в 17:00 часа. По-рано през деня Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят кабинет с мандата на "Има такъв народ" и и ще гласуват "против" в Народното събрание.

Припомняме, че в петък държавният глава Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство с кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов. Номинацията стана ясна минути преди връчването на мандата, а вчера от Президентството заявиха, че конституционната процедура е спазена. 

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая партия „Има такъв народ“, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е коалицията ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ